Filetēšanas nazis ir neaizstājams rīks ikvienam, kurš lepojas ar precīzu un efektīvu darbu ar gaļu. Tā galvenā priekšrocība ir tā garais, šaurais un elastīgais asmens, kas viegli pielāgojas izejvielas formai un ļauj veikt vienmērīgus griezumus ar maksimālu precizitāti. Lai gan to visbiežāk saista ar zivju filetēšanu, tā pielietojums ir daudz plašāks - tas ir lieliski piemērots arī mājputnu gaļas griešanai, vēderu un cīpslu izņemšanai no gaļas vai smalku šķēļu izgriešanai, piemēram, karpačo.
Filetēšanas nazis - precīzs instruments perfektai griešanai


Atšķirībā no lietišķajiem vai pavāra nažiem filetēšanas nazis ir izstrādāts tā, lai līdz minimumam samazinātu atkritumu daudzumu un nodrošinātu maksimālu izejvielu ieguvi. Pateicoties elastīgajam asmenim, tas nodrošina vienmērīgu un precīzu griezuma vadīšanu gar gaļas kaulu vai virsmu, to netraucējot.
Tas atšķiras arī no atkaulošanas naža, ar kuru to bieži salīdzina:
- Filetēšanas naži Tiem ir garāks (parasti 15-20 cm) un elastīgāks asmens, kas ļauj maigi un vienmērīgi veikt griezumu gar kaulu vai ādu, kas ir ļoti svarīgi, lai iegūtu perfektu fileju.
- Atkaulošanas naži Tie ir īsāki (12-17 cm), un tiem ir izturīgāks asmens, kas nodrošina labāku kontroli, atdalot gaļu no kauliem, piemēram, atkaulojot vistas vai cūkgaļas gaļu. Salīdzinot ar filetēšanas nažiem, tie ir mazāk elastīgi, kas ir priekšrocība, strādājot ar cietu gaļu un locītavām.
Kvalitatīvi filetēšanas naži
Kā izvēlēties pareizo filetēšanas nazi?
Filetēšanas naža izvēle ir atkarīga no tā, kādam nolūkam to paredzēts izmantot, jo elastīgāks nazis ir piemērots smalkiem darbiem, bet stingrāks nazis nodrošina labāku kontroli, atkaulojot vai izciršot lielākus gaļas gabalus.

Ar garāku un šaurāku asmeni (parasti 15-20 cm) ir vieglāk atdalīt gaļu no ādas un kauliem, un tas ļauj izveidot perfektu fileju ar minimāliem zudumiem.

Nedaudz īsāka un izturīgāka versija (12-17 cm) ir ideāli piemērota ne tikai precīzai vēdera, cīpslu un tauku noņemšanai, bet arī mājputnu gaļas griešanai.

Lai nodrošinātu, ka jūsu filetēšanas nazis kalpo pēc iespējas ilgāk, ir svarīgi ievērot dažus vienkāršus soļus:
- Izmantot atbilstošu griešanas dēlis (koka vai plastmasas) un izvairieties no cietām virsmām, piemēram, stikla vai akmens.
- Regulāri asiniet nazi ar slīpmašīnu vai asinātājulai saglabātu optimālu asumu.
- Pēc lietošanas mazgājiet ar rokām un nekavējoties nosusiniet, lai nesabojātu asmeni.
- Saglabājiet to bloks uz asmens vai uz magnētiskā stieņa, lai izvairītos no asmens aptumšošanas vai bojāšanas.
Uzticami nažu bloki un nažu statīvi

