Kā kopt virtuves nažus


Asi naži ne tikai atvieglo ēdiena pagatavošanu, bet arī nodrošina drošību virtuvē. Tāpēc sniedzam noderīgus padomus, kā pareizi kopt nažus, tostarp mazgāt, uzglabāt, lietot un, protams, asināt.


Kā kopt nažus: 3 būtiski noteikumi

  1. tos pareizi mazgāt,
  2. tos droši uzglabāt,
  3. regulāri bruste tos.
Image
1. Kā pareizi mazgāt nažus


Pēc lietošanas nomazgājiet nazi ar ūdeni un mīkstu sūkli ar pietiekamu daudzumu maiga mazgāšanas līdzekļa. Pēc tam nekavējoties nosusiniet to ar mīkstu audumslai novērstu koroziju.

Naži vienmēr jāmazgā ar rokām, nevis trauku mazgājamajā mašīnā. Trauku mazgājamās mašīnas augstās temperatūras, kā arī mazgāšanas tabletēs esošie šķīdinātāji var sabojāt gan asmeni, gan rokturi. Bojājumi parasti nenotiek pēkšņi, taču trauku mazgājamā mašīna paātrina asmeņu nolietošanos.

Preces trauku mazgāšanai


Kvalitatīvi nažu un trauku mazgāšanas līdzekļi

skladování nožů
2. Kur droši glabāt nažus
Nekad neglabājiet nažus atvilktnē vienu virs otra. Tas ir visbiežāk sastopamais veids, kā tos sabojāt vai sabradāt. Ir vairāki veidi, kā pareizi uzglabāt nažus:
  • Bloki un statīvi nažiem ir viegli pieejami, droši un labi aizsargā asmeni. Tomēr jāņem vērā, ka tie aizņems vietu virtuvē.
  • Magnētiskās sliedes ļauj ātri piekļūt nažiem un ietaupa vietu uz virtuves letes, jo tos var piekārt pie sienas. Tomēr naži nav pasargāti no putekļiem un taukiem, kas var rasties virtuvē.
  • Atvilktņu ieliktņi vai aizsargapvalki noderēs, ja virtuves atvilktnē kopā ar citiem piederumiem ir vieta tikai nažiem vai ja tos bieži pārnēsājat. Aizsargapvalku trūkums ir ilgstoša nažu izņemšana no tiem.
Bloki un nažu statīvi


Labākie nažu statīvi saskaņā ar klientu atsauksmēm

Image
3. Ar ko asināt nažus
Naži regulāri jāasina. Vislabāk reizi vienā līdz divās nedēļās atkarībā no lietošanas biežuma un intensitātes. Nažu asināšanai var izmantot dažādus .instrumenti:
  • Mērķēšana - visu veidu nažus var ātri un viegli uzasināt. Tajā pašā laikā tas neasina pārāk blāvus nažus un ir vairāk piemērots regulārai asināšanai nekā īstai nažu asināšanai.
  • Brousek - ātri asina asmeni un ir piemērots pat iesācējiem. Asina nazi ne tik precīzi kā asināmais akmens.
  • Slīpēšanas akmens - ļauj ļoti precīzi fokusēt. Tas ir piemērots visu veidu nažu asināšanai, un tam ir ilgs kalpošanas laiks. Asināšanai ar asināmo akmeni ir nepieciešamas zināmas iemaņas, un tā ir laikietilpīgāka.
Zāģi un slīpmašīnas


Labākie nažu asinātāji un nažu asinātāji pēc klientu atsauksmēm


Kā pareizi lietot nazi

Pareiza nažu lietošana ir ļoti svarīga to ilgmūžībai. Griezumi jāsagriež tikai uz piemērotām virsmām, piemēram, koka vai plastmasas griešanas dēlīši. Tie tikai minimāli bojā asmeni.

Vienlaikus jāatceras, ka dažādas izejvielas var sabojāt asmeni vai to sabojāt. Piemēram, citrusaugļi vai citi skābi pārtikas produkti, kuru skābe var noārdīt naža virsmu. Pēc griešanas nazis nekavējoties jānomazgā.

Tomēr arī saldēti pārtikas produkti, riekstu čaumalas vai kauli ir apdraudēti. Tāpēc rūpīgi notīriet nazi un pēc šādu sarežģītu sastāvdaļu griešanas to uzasiniet. Vēl labāk izmantojiet piemērotākus instrumentus, piemēram, šķēres.


Regulāra nažu apkope

Regulāri pārbaudiet, vai asmeņi nav nodiluši un nav bojāti. Nelielus bojājumus var labot, slīpējot, bet lielus bojājumus ir ļoti grūti labot, un bieži vien tos nav iespējams labot.

brouseni

Kad man vajadzētu profesionāli uzasināt nazi?

Regulāra profesionāla asināšana ievērojami pagarina nažu kalpošanas laiku. Vienmēr to veiciet šādos gadījumos:
  • Ja nazis ir ļoti blāvs un parasta asināšana mājās vairs neatjauno tā asumu.
  • Ja asmens ir redzami bojāts.
  • Ar parasto asināšanas metodi nazi nav iespējams vienmērīgi uzasināt visā asmeņa garumā.
  • Vismaz reizi gadā, pat ja nažam nav neviena no iepriekš minētajiem stāvokļiem.
BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Visbiežāk uzdotais jautājums
Kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas nažu aprūpē?
mazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā, nepareiza un novēlota asināšana, griešana uz nepiemērotām virsmām, nažu glabāšana vaļīgi virtuves atvilktnē.
Cik bieži vajadzētu asināt nažus?
Ideālā gadījumā reizi nedēļā vai divās nedēļās atkarībā no lietošanas biežuma. Pēc tam reizi gadā profesionāli.
Vai nažus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā?
Tas nav ieteicams, jo trauku mazgājamā mašīna var sabojāt nažu asmeni un rokturi.
Kāds ir labākais nažu uzglabāšanas veids?
Nažu bloki, plaukti, magnētiskās sloksnes vai ieliktņi virtuves atvilktnēm vai aizsargvāciņiem.
Kāda veida griešanas dēlis ir piemērots griešanai?
Labākie ir koka vai plastmasas griešanas dēlīšikas mazāk aptraipa naža malu.
Kad ir lietderīgi profesionāli uzasināt nažus?
Ja asmeņi ir stipri nolietoti vai bojāti, ieteicams tos profesionāli uzasināt.
Kad ir pienācis laiks nomainīt asmeņus?
Ja naži ir tik bojāti, ka tos vairs nevar uzasināt, ir laiks meklēt jaunus.