Tērauda pannu kopšanas ceļvedis: kā nodrošināt pannas mūžu

Tērauda panna ir ieguldījums jūsu virtuvē, kas atmaksāsies ar gadiem ilgu uzticamu kalpošanu – ja vien jūs par to pienācīgi parūpēsieties. Tas nav nekas sarežģīts, pietiek ar dažiem vienkāršiem soļiem, un jūsu panna kļūs par jūsu labo roku gatavošanas laikā. Apskatīsim, kā to izdarīt.



  1. Nomazgāt ar karstu ūdeni.
  2. Rūpīgi nosusināt.
  3. Apdedzināt un ieeļļot.
Tikai tādā veidā jūs sasniegsiet īpašības, ko tērauda pannai deklarē ražotājs. Šis process izraisa tā saukto "aizzīmogošanu", kas uz pannas izveido polimēra virsmu. Tas ir vienīgais patiesi veselībai nekaitīgais nepiedegošais pārklājums, kas vienlaikus aizsargā pannu pret koroziju.


Populāras tērauda pannas

ocelová pánev před vypálením
Sagatavošana
Pilnīgi jaunas pannas sagatavošana

Tagad mēs jums nedaudz sīkāk paskaidrosim, kā sagatavot pavisam jaunu tērauda pannu, lai tā būtu nelipīga un kalpotu jums visu mūžu.

Nomazgājiet jauno pannu ar karstu ūdeni - nevis remdenu vai siltu, bet patiešām karstu - un ar smalkas sūkļa un piliena mazgāšanas līdzekļa palīdzību noņemiet bišu vaska kārtu, kas aizsargāja pannu, lai tā nerūsētu uzglabāšanas laikā.

Rūpīgi nosusiniet pannu tā, lai uz tās nepaliktu ne pile ūdens.

Ielejiet pannā eļļu un plānā kārtā izklājiet to pa visu tās virsmu, ieskaitot malas. Uzkarsējiet uz vidējas uguns. Apmēram pēc trim minūtēm pannas virsma sāks tumšot, apmēram pēc 10 minūtēm tā sāks dūmot un iekšpuse būs brūna.

Ļaujiet pannai atdzist un noslaukiet lieko eļļu ar papīra dvieli.

Visbeidzot, vēlreiz uzkarsējiet pannu, lai pabeigtu apdedzināšanas procesu. Šoreiz, bet tikai apmēram divas minūtes, līdz virsma kļūst gandrīz melna. Vienkāršoti sakot, jo tumšāka būs iekšpuse, jo labākas īpašības būs tērauda pannai.

Tērauda pannas
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Tērauda pannas nelipšanas atjaunošana

Ja panna zaudē savu nelipšanu, tās virsma ir pārāk lipīga vai uz tās parādās rūsa, atkārtojiet visu apdedzināšanas procesu.

ocelova panev po vypaleni
Kā gatavot ēdienu tērauda pannā

Atcerieties, ka tērauda pannām vislabāk piemērotas augu eļļas ar augstu dūmu punktu. Tas ir, tādas eļļas, kas iztur visaugstākās temperatūras, piemēram, rapšu vai saulespuķu eļļa.

Pirms gatavošanas pannu pietiekami ilgi uzkarsējiet. Tādējādi jūs novērsīsiet ēdiena pielipšanu.

Gatavojiet ēdienu vidējā temperatūrā. Pārāk liels karstums izraisa ēdiena pielipšanu un galvenokārt piedegšanu. Vienlaikus neapgrieziet sastāvdaļas pārāk ātri, bet atvēliet tām pietiekami daudz laika, lai uz tām izveidotos garoziņa, un tās pašas atdalītos no pannas virsmas.


Tērauda pannas

Tērauda pannas tīrīšana

Nekad nemazgājiet tērauda pannas trauku mazgājamā mašīnā. Tā noņem aizsargslāni un turklāt veicina koroziju. Pannu arī nemērcējiet, ideālā gadījumā nemazgājiet to vispār un nelietojiet mazgāšanas līdzekļus, metāla sūkļus u.tml. Lai saglabātu nepielipšanu, pilnībā pietiek ar pannas noslaucīšanu ar papīra dvieli. Tomēr, ja no pannas ir jānoņem atlikumi, izmantojiet karstu ūdeni un sūkli vai birsti. Pēc mazgāšanas pannu rūpīgi nosusiniet un viegli ieeļļojiet. Ja nepieciešams, atkārtojiet apdedzināšanas procesu. Pārliecinieties arī, ka panna tiek uzglabāta sausā vietā, lai novērstu koroziju.

BUJ (Biežāk uzdotie jautājumi)
Biežāk uzdotie jautājumi
Kāpēc ēdiens pielīp pie tērauda pannas?
Iespējams, tāpēc, ka apdedzināšanas process nav izdevies. Atkārtojiet to vēlreiz.
Kā pareizi apstrādāt jaunu tērauda pannu?
Nomazgājiet pannu ar karstu ūdeni un trauku mazgāšanas līdzekli, nosusiniet to, uzklājiet plānu kārtu augu eļļas un karsējiet uz vidēji augstas temperatūras, līdz eļļa sāk kūpēt. Ļaujiet pannai atdzist, noslaukiet lieko eļļu un atkal īslaicīgi uzkarsējiet pannu.
Vai tērauda pannu drīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā?
Nē, mazgāšana trauku mazgājamā mašīnā var noņemt aizsargslāni un izraisīt rūsēšanu.
Kādu tauku veidu vislabāk izmantot ēdiena gatavošanai uz tērauda pannas?
Vislabāk piemērotas ir augu eļļas ar augstu dūmu temperatūru, piemēram, saulespuķu vai rapšu eļļa. Neizmantojiet sviestu vai olīveļļu augstā temperatūrā, jo to dūmu temperatūra ir zemāka un tās var piedegt.
Ko darīt, ja uz tērauda pannas parādās rūsa?
Noņemiet to ar smalku metāla sūkli vai abrazīvu sūkli un pēc tam vēlreiz apdedziniet pannu.
Kā saglabāt tērauda pannu ar nepiedegošām īpašībām?
Pēc lietošanas pannu vienkārši noslaukiet ar papīra dvieli. Ja nepieciešams, nomazgājiet to ar siltu ūdeni, rūpīgi nosusiniet un pēc tam pārklājiet ar plānu eļļas kārtiņu.
Vai es varu izmantot tērauda pannu uz indukcijas plīts?
Jā, tērauda pannas ir saderīgas ar indukcijas plītīm. Pārliecinieties, vai pannai ir līdzena pamatne, lai nodrošinātu optimālu kontaktu ar indukcijas virsmu.
Kā atjaunot tērauda pannas nepiedegšanas īpašības?
Atkārtoti apdedziniet pannu. Šis process atjaunos nepiedegošās īpašības un pagarinās pannas kalpošanas laiku.