Kā noņemt rūsu no tērauda pannas

Vai jūsu tērauda pannai ir rūsas pazīmes? Nekrītiet panikā! Pat ja jūs atrodat sarūsējušu tērauda pannu no vecmāmiņas. Arī šo dārgumu var saglābt. Mēs jums pastāstīsim, kā to izdarīt 5 vienkāršos soļos.

Image
Kāpēc tērauda panna rūsē?

Rūsa ir dabiska reakcija, kad dzelzs reaģē ar mitrumu un skābekli. Rūsa var parādīties uz tērauda, ja esat aizmirsis labi nosusināt pannu vai tā ir palikusi mitrā vidē ilgāku laiku. Bet panna noteikti nav jāmet ārā.


Labākās tērauda pannas pēc mūsu klientu vērtējuma


Image
Oglekļa tērauda pannas atjaunošana 5 vienkāršos soļos

1. Pannas mazgāšana

Sāciet ar to, ka rūpīgi nomazgājat pannu karstā ziepjūdenī. Izmantojiet maigu birsti vai sūkli, lai noņemtu visus taukus un virsmas netīrumus, ko var nomazgāt.

2. Mērcēšana etiķī

Piepildiet trauku, kas ir pietiekami liels, lai tajā ievietotu pannu, ar ūdens un etiķa šķīdumu proporcijā 1:1. Iegremdējiet pannu šķīdumā un atstājiet to tur apmēram vienu stundu. Etiķis palīdzēs izšķīdināt rūsu, un pamazām dažās vietās vajadzētu sākt redzēt tērauda sākotnējo krāsu.

Image

3. Etiķa un dzeramās sodas izmantošana

Pēc etiķa vannas uzklājiet uz sarūsējušām vietām pastu no nedaudz etiķa un dzeramās sodas. Izveidosies reakcija, kas vēl vairāk atbrīvos rūsu un citus netīrumus. Viegli berzējiet ar metāla sūkli no iekšpuses un ārpuses, līdz pazūd visas rūsas un netīrumu pēdas.

Pēc tam rūpīgi noskalojiet pannu un nosusiniet – pilnīgi sausu virsmu var panākt, piemēram, žāvējot karstā cepeškrāsnī. Ja zem eļļas, ko uzklāsiet uz pannas nākamajā solī, paliks kaut pilīte ūdens, tas izraisīs turpmāku rūsēšanu.

Image

4. Apdedzināšana (seasoning)

Tagad sākas īstais burvīgums. Uzklājiet uz pannas nedaudz tauku vai eļļas – vēlams augu eļļu. Ar papīra dvieli vai drānu rūpīgi izlīdziniet to pa visu virsmu, ieskaitot ārpusi un rokturi, ja tas arī ir izgatavots no tērauda. Tauku slānim jābūt patiešām plānam, lai tas izveidotu aizsargplēvi.

Ir divi veidi, kā veikt apdedzināšanu:

Apdedzināšana uz plīts
Novietojiet pannu uz plīts un uzkarsējiet to līdz vidējai temperatūrai (jāsasniedz eļļas dūmu punkts – piemēram, rapšu eļļas dūmu punkts ir aptuveni 240°C). Eļļa sāks kūpēt, un šajā procesā sāks veidoties vēlamais aizsargslānis. Kad eļļa beigusi kūpēt, ļaujiet pannai pilnībā atdzist.

Apdedzināšana cepeškrāsnī
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz vismaz 200°C un ievietojiet tajā ieeļļoto pannu. Zem tās varat novietot cepešpannu vai foliju, ja no pannas nejauši pil pārmērīga eļļa. Karsējiet pannu cepeškrāsnī vismaz stundu un pēc tam ļaujiet tai lēnām atdzist cepeškrāsnī.

Ņemiet vērā, ka panna atkal ir ieguvusi savu tipisko tumšo krāsu un smalko spīdumu.

Mūsu padoms
Uzziniet vairāk par
->
pan seasoning video
Tērauda pannas apdedzināšana
Noskatieties video un iemācieties soli pa solim apdedzināt tērauda pannu un nodrošināt lieliskus kulinārijas rezultātus daudzus gadus.

5. Atkārtošana

Ja vēlaties, lai pannas virsma būtu patiešām perfekta un izturīga, atkārtojiet soli ar eļļu un karsēšanu vēl divas reizes. Katrs slānis pastiprinās pannas aizsardzību.

Image
Kā saglabāt tērauda pannu vislabākajā stāvoklī
  • Regulāra apkope: Ja panna nav ļoti netīra, vienkārši noslaukiet to ar papīra dvieli. Pretējā gadījumā uzmanīgi nomazgājiet pannu un labi nosusiniet. Laiku pa laikam varat uzklāt plānu eļļas kārtu.
  • Sezonas atjaunošana: Reizi pa reizei varat atkārtot apdedzināšanas procesu un tādējādi palielināt virsmas izturību.
  • Uzmanieties no mitruma: Nekad neatstājiet pannu mitru vai mitrā vidē. Neļaujiet tai mērcēties un vienmēr pēc iespējas ātrāk rūpīgi nosusiniet.
  • Mazgāšana: Mazgājiet pannu ar rokām – nekādas trauku mazgājamās mašīnas vai agresīvus tīrīšanas līdzekļus.

Un viss! Ar šo metodi jums nav jāuztraucas, ka jūsu iecienītā tērauda panna nebūs lieliskā stāvoklī. Tāpēc, kad nākamreiz uz tās pamanīsiet rūsu, atslābinieties un atcerieties – to var izglābt!
Tērauda pannas