Vai meklējat veselīgu, saudzīgu un vienlaikus maksimāli efektīvu ēdiena gatavošanas veidu? Tad tvaicētājs būs lielisks palīgs! Tomēr tā izvēle nav tik vienkārša, kā varētu šķist.
Ir dažādi veidi, izmēri un materiāli, un katram modelim ir savas priekšrocības un trūkumi. Un tā kā tvaicētājs nav ierīce, ko pērkat katru gadu, ir labi zināt, kam pievērst uzmanību, izvēloties un kā atpazīt īsto savai virtuvei.
Vai jums ir nepieciešams tvaicētājs? Tas ir piemērots veselīgai ēdiena gatavošanai!

Kvalitatīvi tvaika katli
Svarīgākais lēmums
Elektriskais vai uz plīts liekamais?

Tradicionāls risinājums, kas sastāv no katla ar ūdeni un vienas vai vairākām tvaicēšanas ieliktņiem. Nav atkarīgs no elektrības, parasti ir izgatavots no nerūsējošā tērauda un piedāvā ilgu kalpošanas laiku.
Priekšrocības:
- vienkārša konstrukcija bez elektronikas
- Augsta izturība
- Iespēja izmantot arī kā parastu vārīšanas katlu

Atsevišķa ierīce ar savu sildelementu un parasti arī digitālu vadību. Piedāvā vairākus līmeņus, automātiskās programmas un tādas funkcijas kā taimeris vai temperatūras uzturēšana.
Priekšrocības:
- atsevišķa ierīce, neaizņem plīts virsmu
- uzlabotas funkcijas un taimeris
- Ideāli piemērots biežai gatavošanai bez uzraudzības

Nerūsējošais tērauds ir ideāla izvēle tiem, kas meklē izturību, vieglu tīrīšanu un ilgu kalpošanas laiku. Piemērots visu veidu plītīm, ieskaitot indukcijas plītis, un labi izskatās pat pēc gadiem ilgas lietošanas.
Plastmasas traukiem, kurus var atrast lielākajā daļā elektrisko modeļu, jābūt karstumizturīgiem un bez kaitīgām vielām (BPA free). Kvalitatīva plastmasa neuzsūc smakas un nepārnes garšas starp atsevišķiem līmeņiem.
Ja vēlaties apvienot estētiku un praktiskumu, izvēlieties modeli ar nerūsējoša tērauda korpusu un caurspīdīgām tvaika bļodām – jums būs pārskats par to, kas notiek iekšpusē, un jūs iegūsiet izturīgu ierīci.

- Taimeris – iestatiet gatavošanas laiku un jums nekas nav jāuzrauga
- Automātiskās programmas – izvēle dārzeņiem, rīsiem, olām vai zivīm ar vienu pogu
- Temperatūras uzturēšana – ēdiens paliks silts, pat ja jūs kavēsieties ar pasniegšanu
- Atliktais starts – ideāli piemērots brokastu pagatavošanai no rīta vai atgriešanās no darba
- Ūdens līmeņa indikators – palīdz papildināt ūdeni, nepārtraucot gatavošanu

Tvaicētājs ir vairāk nekā tikai rīks dārzeņu gatavošanai. Pareizi lietojot un plānojot, jūs varat ietaupīt laiku, samazināt trauku daudzumu un pagatavot pilnvērtīgu maltīti visai ģimenei – ar minimālu piepūli.
Gatavojiet slāņos – visas pusdienas vienlaikus:- Apakšā lieciet produktus, kuriem nepieciešams visilgākais gatavošanas laiks (piemēram, kartupeļi, rīsi, cietāki dārzeņi, piemēram, burkāni vai brokoļi)
- Augšā lieciet zivis, vistas gaļu, smalkākus dārzeņus vai olas
Neatstājiet novārtā garšvielasSāli, garšaugus un garšvielas pievienojiet tikai pēc pagatavošanas. Tvaiks ir saudzīgs, bet nepārnes garšas tik intensīvi kā ūdens vai tauki. Ja vēlaties izteiktāku garšu, marinējiet izejvielas iepriekš vai pēc pagatavošanas viegli pievienojiet sviestu, olīveļļu, citronu vai mērci.
Ūdens vietā izmantojiet kvalitatīvu buljonuDažiem modeļiem ūdens tvertnē ūdens vietā varat ieliet buljonu, vīnu vai pievienot garšaugus vai citronu. Tādējādi tvaiks iegūs smalku aromātu, kas tiks pārnests arī uz ēdienu.
Rīsu vai kuskusa pagatavošana? Bez problēmāmDaudziem elektriskajiem tvaika katliem ir speciāla bļoda rīsiem. Atliek tikai nomērīt ūdens un rīsu attiecību (parasti 1 : 1,5), iestatīt programmu un pagaidīt – rezultāts būs labāks nekā parastā katlā. Varat izmantot arī prosai, bulguram vai kvinojai.
Sildīšana bez izžūšanasVai no iepriekšējās dienas ir palicis ēdiens? Tvaika katlā to var viegli uzsildīt, nezaudējot sulīgumu – ideāli piemērots klimpām, rīsiem, dārzeņiem un gaļai. Iestatiet īsāku laiku, un tvaiks paveiks pārējo.
Ēdiens bērniem? Ātri un saudzīgi Tvaiks ir ideāli piemērots pirmo piebarojumu, maigu dārzeņu un zivju pagatavošanai. Nav nepieciešami tauki, un iegūtajam biezenim ir maiga tekstūra. Turklāt jūs zināt, ko dodat savam bērnam – bez konservantiem un pievienota sāls.
Apkope: vienmēr izlejiet atlikušo ūdeni Pēc katras lietošanas reizes ļaujiet vārīšanas katlam atdzist un izlejiet atlikušo ūdeni no tvertnes. Ilgstoši stāvot, tas var izraisīt smaku vai ūdens akmens veidošanos. Regulāri izskalojiet arī tvaicēšanas traukus – ideāli ar rokām vai trauku mazgājamā mašīnā (ja ražotājs to atļauj).
- dārzeņi: 10–15 minūtes
- zivis: 10–20 minūtes
- Rīsi: 20–30 minūtes
- Vistas gaļa: 25–35 minūtes
- Olas: 12–15 minūtes
Elektriskajiem modeļiem nav nepieciešams uzraudzīt laiku – lielākajai daļai ir taimeris vai automātiskās programmas.
