Piena uzsildīšanai, olu vārīšanai, sviesta kausēšanai, mājas pudiņam, bērnu putrām un karstvīnam. Kastroli bieži vien nenovērtējam, lai gan tas ir viens no visbiežāk izmantotajiem traukiem katrā virtuvē. Ja vēlaties atvieglot gatavošanu un vienlaikus iegūt instrumentu, kas kalpos gadiem ilgi bez kompromisiem, ir vērts veltīt brīdi tā izvēlei.
Kastrolis: Mazs, bet varens palīgs – kā izvēlēties labāko

Populārākie katli ar rokturi pēc mūsu klientu vērtējumiem

- Nerūsējošais tērauds izskatās eleganti, ir izturīgs pret koroziju, smakām un traipiem, un to ir viegli kopt. Nerūsējošā tērauda katli ir lieliski piemēroti ikdienas gatavošanai un īpaši efektīvi, ja tiem ir daudzslāņu sendvičveida pamatne – tas nodrošina vienmērīgu siltuma sadali un novērš piedegšanu.
- Pašam nerūsējošajam tēraudam ir sliktāka siltumvadītspēja nekā, piemēram, alumīnijam vai varam, tāpēc bez kvalitatīvas pamatnes tas var lēnāk uzsilt. Dažiem lētākiem modeļiem var būt nevienmērīga uzsilšana.

- Alumīnijs izceļas ar vieglumu un lielisku siltumvadītspēju – katli no šī materiāla ļoti ātri uzsilst un vienmērīgi silda. Lietais alumīnijs parasti ir izturīgāks un izturīgāks nekā presētais, turklāt nepiedegošās virsmas atvieglo gatavošanu bez taukiem un turpmāko tīrīšanu.
- Mīkstāks materiāls ir vairāk pakļauts deformācijai. Nepiedegošai virsmai nepieciešama piesardzība (metāla piederumi vai nepareiza mazgāšana to var sabojāt), un turklāt jārēķinās, ka tā laika gaitā nolietojas.

- Titāna katliņi izceļas ar ārkārtīgu izturību, ilgu kalpošanas laiku un lielisku siltuma sadali. Tie ir nepiedegoši un izturīgi pret skrāpējumiem. Tie ir lieliski piemēroti intensīvai ikdienas gatavošanai un var izturēt pat augstāku temperatūru.
- Tiem ir augstāka iegādes cena, kas tomēr atbilst augstajai kvalitātei un ilgmūžībai. Dažiem modeļiem ir masīvāka konstrukcija, tāpēc tie var būt smagāki rokā – no otras puses, tie ir ļoti stabili.

- Vara katliņi ir profesionāla izvēle – tie ļoti ātri reaģē uz temperatūras izmaiņām, kas ļauj pilnībā kontrolēt ēdienu gatavošanu. Turklāt tie izskatās fantastiski un piešķir virtuvei luksusa pieskārienu. Iekšējais slānis visbiežāk ir izgatavots no nerūsējošā tērauda, kas nodrošina vieglāku apkopi un drošu lietošanu.
- Augstāka cena un nepieciešamība regulāri kopt vara virsmu (pulēšana, lai tā nezaudētu spīdumu). Turklāt Vara ir salīdzinoši mīksts metāls, kas var būt pakļauts skrāpējumiem vai iespiedumiem, ja ar katliņu rīkojas neapdomīgi.

- Keramikas katliņi ir iecienīti to dabiskās nelipīgās virsmas dēļ. Ēdiena gatavošana tajos ir saudzīga izejvielām, un virsma labi pretojas piedegšanai. Īpaši piemēroti vieglu ēdienu – mērču, dārzeņu maisījumu vai piena ēdienu – pagatavošanai. Turklāt, pateicoties neitrālajai virsmai, tie nekādā veidā neietekmē ēdiena garšu vai smaržu.
- Keramika ir trauslāka un mazāk izturīga pret triecieniem un temperatūras šokiem. Laika gaitā tas zaudē savas nepiedegošās īpašības un nepareizas lietošanas gadījumā var viegli saplaisāt.

- Mazi katliņi (0,5–1 litrs)
Lieliski piemēroti nelieliem uzdevumiem, ko veicat katru dienu – sviesta kausēšanai, piena sildīšanai vai bērnu putras vārīšanai. Pateicoties savam izmēram, tie ātri uzsilst un ir viegli vadāmi ar vienu roku. Lieliski noderēs arī kā palīgs pasniegšanā – piemēram, mērces vai izkausētas šokolādes pasniegšanai. - Vidēja izmēra katliņi (1–3 litri)
Visuniversālākais izmērs, ko izmantosiet gandrīz katru dienu. Ideāli piemēroti mērču, nelielu zupas porciju, risoto, vārītu olu vai piedevu, piemēram, kuskusa, griķu vai rīsu, pagatavošanai. Ja gatavojat divām līdz četrām personām, ar šo izmēru noteikti nekļūdīsieties. - Lieli katliņi (4–5 litri)
Piemēroti ēdiena gatavošanai visai ģimenei, buljonu, gulašas vai sulīga ragū pagatavošanai. Jūs tos novērtēsiet arī nedēļas nogales gatavošanā vai uzņemot viesus. Pateicoties augstākām malām, tie labi uztur siltumu un nodrošina ērtu maisīšanu bez pārplūšanas riska.
Kvalitatīvi katliņi ar nepiedegošu virsmu

Augstāki, šaurāki katli lieliski piemēroti šķidrumu gatavošanai – piemēram, buljoniem, pienam vai putrām. Tie ilgstoši uztur temperatūru un samazina iztvaikošanu. Savukārt platākus katlus ar lielāku pamatnes laukumu var izmantot biezāku ēdienu, mērču vai reducēšanas pagatavošanai. Tie nodrošina lielāku saskares laukumu ar siltumu, tāpēc saturs ātrāk pagatavojas un vienmērīgi izsūcas. Turklāt plata forma atvieglo maisīšanu un pasniegšanu.

Rokturim jābūt stingram, labi veidotam un patīkamam rokā, lai ar trauku varētu droši rīkoties pat tad, kad tas ir pilns. Ja meklējat kastroli, ko var izmantot arī cepšanai cepeškrāsnī, izvēlieties modeli ar nerūsējoša tērauda rokturi. Savukārt plastmasas vai koka rokturi gatavošanas laikā paliek vēsi un tos ir ērti turēt, bet tie nav piemēroti cepeškrāsnij. Pievērsiet uzmanību arī stiprinājuma veidam – visdrošākie ir kniedēti vai cieši metināti rokturi, kas izturēs ikdienas lietošanu bez atskrūvēšanās vai kustēšanās.
Premium klases vara kastroli

- Iztekne
Šķietams sīkums, bet neticami praktisks. Kastrolis ar snīpi (vēlams, abpusēju) ievērojami atvieglo mērču, zupu vai piena pārliešanu, neļaujot tam pilēt. - Iekšējā mērījumu skala
Ja gatavojat pēc receptes vai vēlaties ātri nomērīt ūdeni putrai, kastrolis ar mērtrauku iekšpusē ietaupīs jūsu laiku un citus traukus. - Katla vāks ar notecināšanas iespēju
Dažiem kastroliem ir katla vāks ar atverēm, lai viegli notecinātu ūdeni no makaroniem, dārzeņiem vai kartupeļiem. Praktiski, droši un nav nepieciešams izmantot caurduri. - Dubultais rokturis
Lielākiem un smagākiem katliņiem jūs novērtēsiet nelielu pretēju cilpiņu, aiz kuras to var ērti un droši turēt ar abām rokām, īpaši, ja tas ir pilns ar karstu mērci. - Saderība ar plīti
Izvēloties katliņu, neaizmirstiet pārbaudīt tā saderību ar jūsu plīti. Atcerieties, ka varš parasti nedarbojas uz indukcijas plīts. - Saderība ar cepeškrāsni
Pat tad, ja jūs galvenokārt izmantojat kastroli uz plīts, iespēja to ievietot cepeškrāsnī var būt noderīga. Pārbaudiet maksimālo temperatūru, ko var izturēt tā rokturis, katla vāks un virsma. - Piemērotība mazgāšanai trauku mazgājamā mašīnā
Ne katrs kastrolis ir piemērots mazgāšanai trauku mazgājamā mašīnā. Ja jūs uzstājat uz šo apkopes veidu, pirms iegādes pārbaudiet ražotāja norādījumus. - Ieguldījums atmaksājas
Lai gan kastrolis ir sīkums, to lieto ļoti bieži un ilgstoši. Kvalitatīvs modelis atmaksāsies ar to, ka nekas nepiedegs, gatavošana būs ātrāka, apkope būs vieglāka un turklāt tas kalpos gadiem.
Populārākie nerūsējošā tērauda kastrolis pēc mūsu klientu vērtējumiem

Labākie kastrolis zīmoli: kvalitāte, ko jūs uzreiz atpazīsiet
de Buyer
Franču zīmols ar bagātīgām tradīcijām, kas ražo traukus gan mājas pavāriem, gan profesionāļiem. Viņu nerūsējošā tērauda un vara katliņi ir absolūti labākie ne tikai veiktspējas, bet arī ilgmūžības ziņā.
Eva Solo
Skandināvu minimālisms, viedas funkcijas un dizains, kas lieliski izskatās pat uz pusdienu galda. Eva Solo katliņi ir viegli, praktiski un ideāli piemēroti ikdienas lietošanai – piemēram, ar snīpi, mērskalu vai indukcijai.
Mauviel
Ja meklējat labāko, ko piedāvā vara trauku pasaule, izvēlieties Mauviel katliņus. Ražo Francijā ar rokām un nodrošina maksimālu kontroli pār gatavošanu. Piemērots prasīgiem pavāriem, kuri novērtē veiktspējas un meistarības elegances kombināciju.
