Spiediena katls: Papildu trauki vai nepieciešamība ātrai ēdiena gatavošanai?

tlakovy hrnec

Laika un enerģijas ietaupījums – tie ir divi galvenie iemesli, kāpēc iegādāties spiediena katlu. Patiesībā to ir daudz vairāk... Tātad, ja vēlaties gatavot ātri un vienmēr ar lielisku rezultātu, spiediena katls ir radīts tieši jums. Mēs jums palīdzēsim izvēlēties pareizo un pilnībā to izmantot.

Kā tad īsti darbojas spiediena katls?

Tiklīdz spiediena katls ir aizvērts un sāk sildīties, iekšpusē uzkrājas tvaiks, kas palielina spiedienu. Un tieši pateicoties šim augstākam spiedienam, paaugstinās arī ūdens viršanas temperatūra – no parastajiem 100 °C līdz aptuveni 120 °C. Tādējādi ievērojami paātrinās viss gatavošanas process: siltums ātrāk iekļūst pārtikā, ēdiens ir gatavs dažu minūšu laikā un tajā pašā laikā saglabā pilnu garšu un struktūru.
Spiediena katli

Populāri spiediena katli


papinak
10 iemesli:
Kāpēc iegādāties kvalitatīvu spiediena katlu
  • Ievērojami saīsina gatavošanas laiku pat sarežģītākiem ēdieniem – tas, kas parasti ilgst stundu, tiks paveikts divdesmit minūtēs.
  • Palīdz saglabāt pilnu garšu un dabisko izejvielu struktūru, jo gatavošana ir īsāka un saudzīgāka.
  • Ietaupa enerģiju pateicoties ātrākai uzsildīšanai un efektīvākai siltuma pārnesei.
  • Vienmēr garantē perfektu rezultātu bez pastāvīgas uzraudzības – gaļa būs mīksta, pākšaugi vienmērīgi pagatavoti.
  • Ļauj pagatavot pamatēdienu, piedevu un mērci vienā katlā – mazāk trauku, mazāk rūpju.
  • Var pagatavot buljonus, sautētu gaļu, pākšaugus, dārzeņus, mērces, kā arī konservus vai mājas pastētes.
  • Saglabā vairāk vitamīnu un minerālvielu ēdienā, jo pārtikas produkti netiek pakļauti nevajadzīgi ilgai vārīšanai.
  • Piedāvā maksimālu drošību pateicoties modernām ventilācijas sistēmām un drošinātājiem, kas uzrauga spiedienu un vāka aizvēršanu.
  • Atvieglo gatavošanu lielākos daudzumos – ideāli, ja gatavojat vairākiem ēdājiem vai vēlaties pagatavot ēdienu vēlākām dienām.
  • Lieliski piemērots ģimenēm ar bērniem, kur nepieciešams gatavot ātri, efektīvi un bieži vien lielākos apjomos.
Spiediena katli

Pēc kā izvēlēties spiediena katlu?

kvalitni papinak

Tilpums

Izmēra izvēle galvenokārt ir atkarīga no tā, cik cilvēkiem jūs gatavojat:

  • 3–4 litri vienai personai vai neregulārai gatavošanai
  • 5–6 litri parastai ģimenes mājsaimniecībai
  • 7 litri vai vairāk lielākām ģimenēm, buljona cienītājiem vai konservēšanai

Materiāls un pamatne

Mūsdienu spiediena katli parasti ir izgatavoti no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda, kas ir izturīgs, viegli tīrāms un lieliski vada siltumu.

Pamatnei jābūt daudzslāņu, tā sauktai sviestmaižu pamatnei – pateicoties tam, siltums tiek sadalīts vienmērīgi un nepastāv piedegšanas risks.

Aizvēršana, vadība un drošība

Kamēr vecāki tipi tiek aizvērti ar skrūvēm, lielākā daļa mūsdienu katlu aizveras vienkārši ar vienu roku.

Spiediena kontrole kvalitatīviem modeļiem ir vienmērīga un precīza, bieži vien ar iespēju izvēlēties intensitāti atkarībā no ēdiena veida.

Katram kvalitatīvam spiediena katlam ir vairāki drošības vārsti, drošinātāji un spiediena indikatori. Vāks neatvērsies, kamēr spiediens nav pilnībā atbrīvots. Tāpēc gatavošana ir pilnīgi bez riska.

Citas funkcijas un piederumi

  • Iespēja iestatīt dažādus spiediena līmeņus.
  • Tvaicēšanas grozs veselīgai dārzeņu vai zivju pagatavošanai.
  • Otrs katla vāks parastai gatavošanai bez spiediena.
  • Otrs vārīšanas katls komplektā vēl plašākai izmantošanai.

myti tlakoveho hrnce
Kā tīrīt spiediena katlu?
Lai jūsu spiediena katls kalpotu daudzus gadus un vienmēr darbotos uzticami, ir svarīgi pievērst uzmanību tā regulārai apkopei.
  • Lielākā daļa modeļu ļauj viegli atdalīt vāku no blīves, vārsta un citām kustīgām daļām, kas ievērojami atvieglo tīrīšanu.
  • Pats katls – tas ir, korpuss bez vāka – parasti ir piemērots mazgāšanai trauku mazgājamā mašīnā.
  • Tomēr vāku labāk mazgāt ar rokām, ideāli pēc katras lietošanas reizes.
  • Īpašu uzmanību pievērsiet drošības vārstam: tam vienmēr jābūt tīram un caurlaidīgam, bez ēdiena vai tauku atliekām, pretējā gadījumā tas var ierobežot spiediena funkciju vai pilnībā to bloķēt.
Pareizi kopjot, spiediena katls saglabās pilnu funkcionalitāti pat pēc daudziem gadiem ikdienas lietošanas.
Spiediena katli

Pēc mazgāšanas noslaukiet vārīšanas katlu sausu ar kvalitatīvu drānu


co varit v tlakovem hrnci
Ko visu var pagatavot spiediena katlā?

Spiediena katls nav paredzēts tikai gaļas vai pākšaugu pagatavošanai. Ja to izmantojat radoši, tas kļūs par universālu instrumentu ikdienas gatavošanai:

  • Liellopa buljons kā restorānā – gatavs 45 minūtēs, ar pilnu garšu un tīru rezultātu.
  • Gulašs, kas kūst uz dakšiņas – gaļa būs ideāli mīksta jau pēc 30 minūtēm.
  • Vīnā sautēta liellopa gaļa, medījums, cūku vaigi – izteiktas garšas un zīdaina konsistence bez ilgas gatavošanas.
  • Pākšaugi bez iepriekšējas mērcēšanas – lēcas, pupiņas vai aunazirņi dažu minūšu laikā izvārīsies mīksti.
  • Tvaicēti dārzeņi vai klimpas – izmantojot tvaicēšanas ieliktni.
  • Augļu un dārzeņu konservēšana – pateicoties augstam spiedienam un vienmērīgai temperatūrai.
  • Risoto bez maisīšanas, zupas, vistas paprika vai pat mājas pastēte.
jak se vari v tlakovem hrnci
Padomi pareizai ēdiena gatavošanai spiediena katlā
  • Piepildiet vārīšanas katlu ne vairāk kā divas trešdaļas no tā tilpuma. Pākšaugiem, zupām vai putojošiem ēdieniem labāk tikai līdz pusei – tas novērsīs ventiļa aizsērēšanu.
  • Uzvāriet vārīšanas katlu vispirms līdz vārīšanās temperatūrai ar lielāku jaudu, pēc tam samaziniet temperatūru. Kad spiediens ir izveidojies, nav nepieciešams gatavot ar pilnu jaudu.
  • Iestatiet pareizu spiediena līmeni atkarībā no ēdiena veida. Lielākā daļa moderno vārīšanas katlu ļauj izvēlēties zemāku spiedienu smalkiem ēdieniem (piemēram, dārzeņiem vai zivīm) un augstāku spiedienu gaļai un pākšaugiem.
  • Pēc vārīšanas nekad nesteidzieties ar atvēršanu. Ļaujiet spiedienam pazemināties vai nu pašplūsmā (lēna atbrīvošana), vai izmantojiet ātrās atbrīvošanas vārstu – vienmēr ievērojiet ražotāja norādījumus.
  • Pirms katras lietošanas reizes pārbaudiet vārsta un blīvējuma tīrību. Aizsērējis vārsts vai bojāts blīvējums var ietekmēt drošību un veiktspēju.
  • Izmantojiet mazāk šķidruma nekā parastās vārīšanas laikā. Pateicoties slēgtai telpai, ūdens gandrīz neiztvaiko – parasti pietiek ar 250–500 ml atkarībā no receptes.
  • Mēģiniet gatavot bez taukiem. Pateicoties augstākai temperatūrai un spiedienam, dažus ēdienus var pagatavot bez eļļas – piemēram, dārzeņu ēdienus, pākšaugus vai zupas.
  • Ļaujiet ēdieniem atpūsties dažas minūtes pēc pagatavošanas. Garša skaisti atvērsies, un ēdienu būs viegli pagatavot līdz ideālai konsistencei.

Spiediena katls nav īstais? Izvēlieties kvalitatīvu parastu vārīšanas katlu:


Spiediena katlu zīmoli, kas izturēs jebkurā virtuvē

Izvēloties spiediena katlu, ir vērts izvēlēties zīmolu, kam ir spēcīga reputācija un ilggadēja pieredze šajā jomā:

Fissler izceļas ar robustu apdari, ļoti precīzu spiediena regulēšanu un modernu drošības sistēmu. Tas ir ideāls risinājums tiem, kas bieži gatavo un novērtē tehniski izsmalcinātu vārīšanas katlu ilgam kalpošanas laikam.

WMF apvieno uzticamu veiktspēju ar elegantu dizainu un vienkāršu vadību. Vienas rokas aizvēršana, ērta apkope un gudras detaļas padara to par lielisku pavadoni ikdienas gatavošanai.

WOLL koncentrējas uz gatavošanu zem spiediena ar uzsvaru uz nepiedegošu virsmu un vieglu tīrīšanu. To novērtēs tie, kas meklē ērtu un higiēnisku risinājumu ar minimālu piepūli apkopes laikā.

Tefal piedāvā praktiskus un par pieņemamu cenu modeļus, kas ir ideāli piemēroti iesācējiem vai ikdienas ģimenes gatavošanai. Vienkārša vadība un funkcionāls aprīkojums padara to par pieejamu veidu, kā gatavot ēdienu spiediena katlā.
top tlakove hrnce
BUJ (Biežāk uzdotie jautājumi)
Biežāk uzdotie jautājumi
Vai ēdiena gatavošana spiediena katlā tiešām ir droša?
Jā. Mūsdienu spiediena katli ir aprīkoti ar vairākiem neatkarīgiem drošības elementiem – sākot no drošības vārstiem un beidzot ar vāka bloķēšanas sistēmām un spiediena indikatoriem. Ja ievērojat ražotāja norādījumus, ēdiena gatavošana ir pilnīgi droša.
Kāda veida plītij es varu izmantot spiediena katlu?
Lielākā daļa kvalitatīvu spiediena katlu ir piemēroti visu veidu plītīm – gāzes, elektriskajām, stikla keramikas un indukcijas. Tomēr vienmēr pārbaudiet konkrētā modeļa saderību.
Ko darīt, ja pēc vārīšanas nevar atvērt vāku?
Nesteidzieties. Vāku var droši atvērt tikai pēc pilnīgas spiediena samazināšanas – vai nu dabiski atdzesējot, vai izmantojot ātrās atbrīvošanas vārstu (atkarībā no modeļa). Ja spiediens paliek iekšā, vārīšanas katls neļaus jums turpināt, kas ir vēlama drošības funkcija.
Cik ilgs laiks nepieciešams, lai pagatavotu gaļu, pākšaugus vai buljonu?
Aptuveni:
  • Liellopu gaļas buljons: 40–50 minūtes
  • Sautēta liellopu gaļa: 25–30 minūtes
  • Cūkgaļa: 20–25 minūtes
  • Pupiņas vai aunazirņi (bez iepriekšējas mērcēšanas): 25–30 minūtes
  • Lēcas: 10 minūtes
  • Vistas gaļa: 15–20 minūtes

(Laiki var atšķirties atkarībā no gabalu lieluma un konkrētā modeļa.)

Vai spiediena katlā var konservēt?
Jā. Pateicoties vienmērīgi sadalītam augstam spiedienam, spiediena katls ir ideāli piemērots konservēšanai mājās – augļu, dārzeņu, gaļas vai pastēšu. Ir tikai jāievēro pareizs laiks un spiediena līmenis atbilstoši konkrētajai receptei.