Tas ir nepieciešams visam, kas sākas ar sīpolu apcepšanu un beidzas ar bagātīgu mērci. Gaļai vīnā, dārzeņu karijam un mājas tomātu mērcei. Jo zemais katls ir zemāks par klasisko vārīšanas katlu, un tam ir platāka pamatne, tāpēc to ir vieglāk maisīt, mērce ātrāk sabiezē un gaļa skaisti apbrūninās, pirms to apliet.
Ja mājās ir tikai augsti vārīšanas katli un pannas, jums trūkst šī universālā palīga. Zemais katls ir ideāli piemērots lēnai vārīšanai, sautēšanai, cepšanai un pasniegšanai. Vienkārši sakot – ja vēlaties, lai ēdiens būtu sulīgs, smaržīgs un godīgs, bez zemā katla neiztikt.
Kastroļi – lēnas vārīšanas un sautēšanas meistari

Populārākie zemie katli pēc mūsu klientu vērtējuma
Salīdzināsim
Zemais katls vs. vārīšanas katls

Vai nepieciešams iztvaicēt, reducēt vai apcept? Paņemiet zemo katlu.
- Platāka pamatne un zemākas malas.
- Ideāli piemērots ēdienu gatavošanai, ja vēlaties strādāt ar intensīvu garšu – mērces, ragū, dārzeņu maisījumi vai sautēta gaļa.
- Pateicoties lielajai platībai, ēdiens labāk apcepjas un šķidrumi ātrāk reducējas. Lieliski piemērots, ja nepieciešams iztvaicēt ūdeni un koncentrēt garšu. To ir vieglāk maisīt un pasniegt, un, ja materiāls to atļauj, tas ir piemērots arī cepšanai cepeškrāsnī.

Vai jūs gatavojat ūdenī, ilgāku laiku vai lielākā apjomā? Vārīšanas katls ir jūsu pārliecība.
- Šaurāka pamatne un augstas sienas.
- Vispiemērotākais lielāka šķidruma tilpuma vārīšanai – zupām, buljoniem, makaroniem, kartupeļiem vai sautētiem ēdieniem ar lielāku mērces daudzumu.
- Augstās sienas palīdz uzturēt temperatūru un tvaiku, tāpēc šķidrums nevajadzīgi neiztvaiko. Ideāli piemērots, ja vēlaties sastāvdaļas drīzāk viegli izvārīt, nevis intensīvi apcept.
Kādu katla materiālu izvēlēties?

- Ideāli piemērots ikdienas gatavošanai – no gaļas apcepšanas līdz lēnai sautēšanai vai mērču reducēšanai.
- Tas ir izturīgs un piemērots arī izmantošanai cepeškrāsnī.
- Pirms gatavošanas zemo katlu nepieciešams uzkarsēt un pievienot nedaudz tauku – nerūsējošajam tēraudam dabiski nav nepiedegošas virsmas, un tāpēc ēdiens varētu pielipt.

- Lieliski piemērots smalkākiem ēdieniem – krējuma mērcēm, dārzeņu maisījumiem vai rizoto.
- Parasti tam ir nepiedegoša virsma, kas atvieglo gatavošanu un mazgāšanu, kā arī ļauj pagatavot ēdienu ar minimālu tauku daudzumu.
- To nevar izmantot augstā temperatūrā, tāpēc tas nav piemērots izmantošanai cepeškrāsnī, kā arī nav piemērots straujai apcepšanai vai flambēšanai.

- Īpaši izturīgs materiāls ar ilgu kalpošanas laiku – ideāli piemērots ikdienas gatavošanai bez kompromisiem.
- Nepiedegošs pārklājums ļauj gatavot ar minimālu taukvielu daudzumu un atvieglo tīrīšanu.
- Piemērots arī lietošanai cepeškrāsnī un izturīgs pret skrāpējumiem.
- Augstāka iegādes cena, kas atbilst kvalitātei un izturībai.

- Labākā izvēle godīgiem sautējumiem.
- Lieliski saglabā siltumu.
- Tas ir piemērots ne tikai plīts virsmai, bet arī cepeškrāsnij.
- Tas izskatās tik labi, ka to var pasniegt tieši no tā.
- Tas ir smags, tāpēc rīkojoties jābūt ļoti uzmanīgiem.

- Lieliski piemērots ēdieniem, kur nepieciešama absolūta temperatūras kontrole – piemēram, mērču reducēšana, karamele, holandiešu mērce vai smalki zivju ēdieni.
- Varš vada siltumu ārkārtīgi ātri un vienmērīgi, tāpēc visa zemā katla virsma reaģē nekavējoties.
- Lielākajai daļai vara zemo katlu ir nerūsējošā tērauda iekšējais slānis drošam kontaktam ar pārtiku.
- Tomēr sagaidiet augstāku cenu, nepieciešamību pēc regulāras apkopes un to, ka varš nedarbojas uz indukcijas plīts, ja vien tai nav īpaši modificēta dibena.

Cik lielam jābūt zemais katls?
- 2–3 litri: mērcēm, piedevām vai ātrām vakariņām diviem.
- 4–5 litri: ideāls universāls līdzeklis ģimenes virtuvei.
- 6 litri un vairāk: lielai ģimenei, viesiem vai ēdiena gatavošanai rezervē.
Populārākie nerūsējošā tērauda zemie katli pēc mūsu klientu vērtējumiem

Kāpēc zemais katls nevar aizstāt vārīšanas katlu?
Vienkārši tāpēc, ka vārīšanas katls ir piemērots vārīšanai, savukārt zemais katls ir piemērots apcepšanai, reducēšanai, sautēšanai vai cepšanai cepeškrāsnī. Vārīšanas katlā ar augstām malām dabiski saglabājas tvaiks un mitrums, kas drīzāk traucētu, cepot brūninātas miltu tauku masas vai reducējot mērci – mērce paliks šķidra, bez struktūras un garšas. Zemais katls, pateicoties platai pamatnei un zemākām malām, ļauj tvaikam izplūst, šķidrumam koncentrēties un garšām savienoties. Un tieši tajā ir atšķirība.

5 gudri padomi:
Kā pilnībā izmantot zemais katls
- Vāriet bez katla vāka, ja vēlaties reducēt mērci. Zemais katls ir ar platu pamatni un zemām malām, kas nodrošina ātru šķidruma iztvaikošanu. Ideāli piemērots mērcēm, ragū vai ēdieniem, kuriem vēlaties intensīvu garšu un biezu tekstūru.
- Uzlīdziniet katla vāku, ja sautējat. Savukārt, lēni sautējot gaļu, pākšaugus vai dārzeņus, izmantojiet zemais katls ar katla vāku – tas saglabās mitrumu iekšpusē un nodrošinās, ka ēdiens paliek sulīgs pat bez lieka šķidruma daudzuma. Neatveriet katla vāku bez vajadzības, tādējādi jūs traucēsiet un paildzināsiet sautēšanas procesu.
- Sāciet ar lielāku jaudu, pabeidziet lēnām. Vispirms apbrūniniet gaļu vai dārzeņus uz augstākas temperatūras, pēc tam samaziniet liesmu un pārejiet pie sautēšanas vai lēnas vārīšanas.
- Izmantojiet zemais katls cepšanai. Ja tas ir pilnībā izgatavots no piemērota materiāla (piemēram, čuguns, nerūsējošais tērauds), varat to droši izmantot arī cepeškrāsnī – piemēram, ceptiem makaroniem, lazanju vai vistai krējuma mērcē.
- Izmantojiet zemais katls arī pasniegšanai. Dizaina čuguna vai emaljēti zemie katli izskatās lieliski tieši uz galda, un ēdiens tajos ilgi paliek silts.
Kvalitatīvi čuguna zemie katli

Zemo katlu zīmoli, uz kuriem var paļauties
Fissler – Kvalitatīvi vācu zemie katli ar izturīgu konstrukciju, biezu pamatni un praktiskām detaļām. Lieliski piemērots ikdienas gatavošanai.
Ruffoni – ar rokām darināti vara katli no Itālijas. Izcila siltumvadītspēja un meistarība padara ēdiena gatavošanu par piedzīvojumu.
Alessi – dizaina zīmols, kas apvieno funkcionalitāti ar estētiku. Ideāli piemērots tiem, kas vēlas gatavot stilīgi un oriģināli.
Zwilling – Universāli katli ar vācu precizitāti. Piedāvā plašu materiālu un dizainu izvēli jebkurai virtuvei.
Ruffoni – ar rokām darināti vara katli no Itālijas. Izcila siltumvadītspēja un meistarība padara ēdiena gatavošanu par piedzīvojumu.
Alessi – dizaina zīmols, kas apvieno funkcionalitāti ar estētiku. Ideāli piemērots tiem, kas vēlas gatavot stilīgi un oriģināli.
Zwilling – Universāli katli ar vācu precizitāti. Piedāvā plašu materiālu un dizainu izvēli jebkurai virtuvei.
Kvalitatīvi vara zemaie katli
BUJ (Biežāk uzdotie jautājumi)
Biežāk uzdotie jautājumi
Kam zemaiss katls ir vispiemērotākais?
Zemaiss katls ir ideāli piemērots sautēšanai, apcepšanai, lēnai vārīšanai, mērcēm un ēdieniem, ko gatavo “vienā katlā”. Pateicoties zemākām malām un platai pamatnei, tas nodrošina vienmērīgu uzsildīšanu un ātrāku šķidrumu iztvaikošanu.
Vai zemaiss katls ir piemērots arī cepšanai?
Jā, ja zemais katls ir piemērots lietošanai cepeškrāsnī. Čuguna, emaljēti un nerūsējoša tērauda zemie katli bez plastmasas detaļām ir ideāli piemēroti arī cepšanai.
Kāds zemais katls ir vislabākais mērcēm?
Mērcēm vislabāk piemērots zemais katls ar nelīpošu virsmu vai nerūsējošā tērauda katls ar biezu sendviča pamatni – tas nodrošina vienmērīgu uzsildīšanu bez piedegšanas.
Cik lielu zemo katlu man vajadzētu iegādāties?
Mērču un ēdienu gatavošanai 2 personām pietiks ar 2–3 litriem. Parastai ģimenei ideāli ir 4–5 litri. Lielāku tilpumu var izmantot, gatavojot krājumiem vai lielākam cilvēku skaitam.
Ar ko zemais katls atšķiras no pannas vai katla?
No pannas tas atšķiras ar augstākām malām un vāku, savukārt no katla – ar zemāku profilu un platāku dibenu. Zemais katls apvieno abu priekšrocības – tas ļauj gan apcept, gan lēni gatavot vienā traukā.