Nažu asināšanas instrukcijas

ostreni noze ocilkou

Sākumā precizēsim atšķirību starp asināšanu un slīpēšanu. Mēs asinām nažus, kad tie ir patiešām blāvi, un tam izmantojam asināmo akmeni vai asinātāju. Savukārt asināšana uz asināmā akmens ir regulāra apkope, kas palīdz saglabāt jau uzasinātu nazi asu pēc iespējas ilgāk.

Kāda ir atšķirība?

Asināšana pret slīpēšanu

jak ostrit nuz
Fokusēšana
Asināšana kalpo, lai atjaunotu jau labi uzasinātu nazi. Tas ir ātrs un saudzīgs process, kas izlīdzina asmeņa mikroskopiskus nelīdzenumus, nenovācot no asmens materiālu.

  • Kad asināt nazi?
    Vislabāk pirms katras lietošanas reizes. Regulāra asināšana uztur nazi asu un gatavu darbam.
  • Kāpēc ir svarīgi asināt nažus?
    Pateicoties regulārai fokusēšanai nazis ilgāk kalpo sākotnējā stāvoklī.
  • Ar ko asināt nažus?
    Asināmais ir ideāli piemērots, taču tam nepieciešama neliela prasme. Ja jums tas nav pa spēkam, varat izvēlēties manuālos asinātājus. Tiem ir smalkāki griezumi, kas paredzēti tieši asināšanai, un ar tiem ir viegli strādāt.
jak brousit nuz
Slīpēšana

Slīpēšana ir dziļš process, kurā tiek noņemta daļa asmens materiāla, lai iegūtu jaunu asu asmeni.

  • Kad asināt nazi?
    Sāciet asināt, kad asināšana vairs nav pietiekama un nazis joprojām ir blāvs. Parasti tas notiek vienu vai divas reizes gadā.
  • Kāpēc ir svarīgi asināt nažus?
    Asināšana var pilnībā atjaunot naža asmeni un atgūt tā sākotnējo asumu. Vienlaikus tas arī novērš asmeņa nelīdzenumus.
  • Ar ko asināt nažus?
    Precīzai un saudzīgai slīpēšanai slīpēšanas akmeņi vai slīpmašīnas. Ideāli, ja tiem ir vairākas rupjuma pakāpes - rupjāka noņems nelīdzenumus, bet smalkāka precizēs malas. Ja kalšana ar akmeņiem jums sagādā grūtības, ķersieties pie manuālā vai elektriskā asinātāja. Gadījumā, ja nejūtaties uz to spējīgs vai jums pieder augstas kvalitātes naži, izvēlieties profesionālu asināšanu.

Iecienītākie asināmais


Video instrukcijas
Kā asināt nazi ar asināmo akmeni
Stingri turiet asinātāju ar galu, kas balstās uz darba virsmas. Velciet asmeni vienā leņķī no pamatnes uz galu, pārmaiņus iztaisnojot abas malas puses.

Kvalitatīvi slīpēšanas akmeņi


Video instrukcijas
Kā asināt nazi ar abrazīvo akmeni
Uz dažām minūtēm iemērciet akmeni ūdenī. Turiet nazi 15-20° leņķī (Eiropas nažiem) vai 10-15° leņķī (japāņu nažiem). Izvelciet asmeni ar vienmērīgu kustību no pamatnes uz galu, pārmaiņus no abām pusēm.

tupy nuz

Kā es varu pazīt, ka nazis ir blāvs?

Ja nazis saspiež, saspiež, saplēš vai slīd pa ēdiena virsmu, nevis vienmērīgi griež, tas, iespējams, ir blāvs. Piemēram, varat veikt testu ar tomātu - ar asu nazi to viegli pārgriezīs, bet ar blāvu nazi saplēsīs miziņu un izspiedīs iekšpusi.



Uzticami slīpmašīnas

Slīpēšana un asināšana atbilstoši materiāliem
Nerūsējošā tērauda naži
nerez noze
Nerūsējošā tērauda asmeņi labi asinās un asinās, taču asums nav tik ilgs kā cietākiem materiāliem.
  • Ieteicamie rīki: Slīpēšanas ripa (tērauda, keramikas), slīpēšanas akmens (vidēja līdz smalka smiltis).
  • Biežums: Regulāra asināšana, slīpēšana pēc vajadzības vairākas reizes gadā.
Tērauda naži
ocel noze
Oglekļa tērauda asmeņi kalpo ilgāk nekā nerūsējošā tērauda instrumenti.
  • Ieteicamie rīki: Keramikas asinātājs, slīpēšanas akmens (smalka smiltis precīzai malas apstrādei).
  • Biežums: Slīpēšana notiek retāk, slīpēšana ir nepieciešama reti.

Damaskas naži
noze damasek
Damaska naži saglabā asumu ievērojami ilgāk nekā tērauda naži, taču to asināšanai nepieciešama saudzīga pieeja un precīzi instrumenti.
  • Ieteicamie rīki: Ūdens slīpēšanas akmeņi (smalkas un ļoti smalkas smiltis). Nekādi elektriskie slīpmašīnas!
  • Biežums: Kartu pa laikam asināt, pēc iespējas mazāk slīpēt - ideāli piemērota profesionāla aprūpe.
Keramikas naži
noze keramika
Īpaši cieti keramikas asmeņi ilgi saglabā asumu, taču tos ir grūti uzasināt, jo tie ir trausli un var viegli salūzt vai šķelties.
  • Ieteicamie rīki: Diamantu slīpmašīna vai profesionāla slīpmašīna. Parastas dzirnakmeņi un akmeņi nav piemēroti!
  • Biežums: Asināšana ļoti reti, asināšana parasti nav nepieciešama.

tupe noze
4 galvenie iemesli
Kāpēc naži kļūst blāvi un kā to novērst

Nažu dullināšanās ir dabisks process, ko nav iespējams pilnībā apturēt - naži nav neiznīcināmi, un katra to lietošana atstāj pēdas. Galvenais noasināšanas iemesls ir mehāniskais nodilums. Griežot asmens saskaras ne tikai ar ēdienu, bet arī ar cietām virsmām, piemēram, griešanas dēļiem, kauliem vai pat keramikas plāksnēm. Šie kontakti pakāpeniski nodilst asmeņa malas. Faktori, kas būtiski veicina asmeņu dilšanu, ir šādi:

  1. Nepiemēroti griešanas dēļi: Stikla vai marmora griešanas dēlīši var izskatīties stilīgi, taču tie ir murgs jūsu nažiem. Vienmēr izmantojiet koka vai plastmasas griešanas dēlīšikas ir daudz saudzīgāki pret asmeni.
  2. Trauku mazgājamā mašīna: Augstas temperatūras, agresīvi tīrīšanas līdzekļi un kustība trauku mazgājamajā mašīnā var izraisīt ātrāku nolietošanos un koroziju. Tāpēc nažus vienmēr mazgājiet ar rokām.
  3. Nepareiza uzglabāšana: Nogs, kas atstāts atvilktnē, kur tas berzējas pret citiem instrumentiem, ātri zaudēs asumu. Magnētiskais stienis vai koka bloks ir ideāls risinājums.
  4. Pārāk liels spēks: Ja griešanas laikā asmens tiek nospiests vairāk, nekā nepieciešams, asmens mala deformējas. Asam nažam ir jāstrādā jums, nevis jūs tam.
Lai pagarinātu nažu kalpošanas laiku, izvairieties no iepriekš minētajām kļūdām un regulāri rūpējieties par saviem nažiem. Galu galā jūsu virtuves meistarība ir pelnījusi nevainojamus palīgus!

Labākie nažu bloki un nažu statīvi pēc mūsu klientu atsauksmēm


Mūsu padoms
Lasīt arī
->
skladovani nozu
Pagariniet savu nažu kalpošanas laiku
Mēs sniegsim jums padomus, kā pareizi uzglabāt nažus, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātos sākotnējā stāvoklī.
brusny kamen

Labākie slīpmašīnu, zobakmeņu un dzirnakmeņu zīmoli

Tiklīdz iegādājaties jaunu nazi, ir vērts iegādāties arī nažu asināšanas rīku. Starp atzītākajiem ražotājiem ir Zwillingkas piedāvā ne tikai asinātājus, bet arī praktiskus rokas asinātājus ikdienas asināšanai. Precīzam darbam ideāli piemēroti ir asināšanas akmeņi.Dellinger. Pateicoties to daudzpusībai, ar tiem var asināt gan Eiropas, gan Japānas nažus. Vēl viens labākais zīmols ir vācu Wüsthofkas ir pazīstams ar saviem izturīgajiem asinātājiem.
BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Visbiežāk uzdotais jautājums
Cik bieži vajadzētu asināt un asināt nažus?
Naži ir regulāri jāasina - vislabāk pirms katras lietošanas reizes ar asinātāju. Savukārt asināšana ir dziļāks process, un to var veikt tikai reizi vai divas reizes gadā vai arī tad, kad asināšana uz asināmā akmens vairs nedarbojas.
Kādu leņķi vajadzētu ievērot, asinot vai slīpējot nazi?
Eiropas nažiem ideālais leņķis ir aptuveni 20°, savukārt japāņu nažiem nepieciešams asāks leņķis, parasti 10-15°. Pareizs leņķis ir galvenais priekšnoteikums, lai saglabātu asumu un asmeņa ilgmūžību.
Kādi ir labākie instrumenti nažu asināšanai un asināšanai?
Tērauda, keramikas vai dimanta asinātājs ir lieliski piemērots ikdienas asināšanai. Asināšanai iesakām izmantot asināmos akmeņus (piemēram, Dellinger vai Shapton) vai augstas kvalitātes rokas asinātājus no Zwilling vai Wüsthof.
Vai nažus var asināt mājās, vai tomēr labāk to uzticēt profesionāļiem?
Tas ir atkarīgs no naža veida un jūsu prasmēm. Parastus virtuves nažus var apstrādāt mājās ar kvalitatīvu aprīkojumu, bet dārgākus vai japāņu nažus ir vērts uzticēt profesionāļiem, ja neesat pārliecināts par savu tehniku.
Vai nazis var sabojāt elektriskās slīpmašīnas slīpmašīnas slīpējumu?
Jā, elektriskie asinātāji var būt pārāk agresīvi, īpaši plānākiem vai augstākas kvalitātes nažiem. Ja tos izmantojat, pārliecinieties, ka tiem ir regulējams slīpēšanas leņķis un smalkāki slīpēšanas diski. Tomēr precīzākam darbam labāk ir izmantot slīpēšanas akmeni.