Vai zinājāt, ka pannas ar vākiem ietaupa enerģiju, paātrinot gatavošanu līdz pat 30 %? Tas ir tāpēc, ka zem vāka uzkrājas siltums. Taču ir arī taisnība, ka gatavošana ar vāku nav piemērota visiem ēdieniem. Tāpēc mums ir svarīga informācija gan par pannām ar vākiem, gan ēdiena gatavošanu tajās.

- Stikla vāki ļauj uzraudzīt visu gatavošanas procesu, tos nepaceļot. Turklāt tie ir izturīgi, piemēroti lietošanai cepeškrāsnī un tos var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
- Stikls pēc savas būtības ir trausls, tāpēc tas ir pakļauts bojāšanās riskam. Stikla vāki parasti ir smagāki.

- Nerūsējošā tērauda vāki ir ļoti izturīgi pret skrāpējumiem, koroziju un augstu temperatūru. Tos var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, cepeškrāsnī un parasti tie ir vieglāki nekā stikla trauki.
- Tās ir necaurspīdīgas, tāpēc, ja vēlaties pārbaudīt ēdienu, ir jānoceļ vāks, kas var traucēt gatavošanas procesu.

- Silikona vāciņi ir viegli un elastīgi, tāpēc tos ir viegli uzglabāt. Tie ir arī izturīgi pret augstām temperatūrām un ir piemēroti lietošanai cepeškrāsnī, pat mikroviļņu krāsnī.
- Tāpat kā nerūsējošais tērauds, arī silikons ir necaurspīdīgs. Mazgājot trauku mazgājamajā mašīnā, silikona vāki var absorbēt mazgāšanas laikā radušās smakas.

Tvertnes ar vākiem: veidi un pielietojums
Čuguna pannas ar vākiem
Tie ir lieliski piemēroti ilgstošai lietošanai un vienmērīgai siltuma sadalei. Tās ir piemērotas arī cepšanai cepeškrāsnī. Taču tās ir smagas un prasa īpašu aprūpi.
Nerūsējošā tērauda pannas ar vākiem
Tie ir izturīgi pret skrāpējumiem un piemēroti dažādiem gatavošanas veidiem. Tomēr, lai ēdiens neapbrūninātu, tiem var būt nepieciešams vairāk tauku.
Neadhezīvas pannas ar vākiem
Tāpēc tos var gatavot gandrīz bez taukiem, un tos ir viegli tīrīt. Tomēr tās ir jutīgas pret skrāpējumiem, un to virsmu var sabojāt augstā temperatūrā.
Tērauda pannas ar vākiem
Tie ir izturīgi, daudzpusīgi, un, pareizi lietojot, to virsma ir dabiski nepielipīga. Tie mēdz būt smagi, var viegli pārkarst un prasa īpašu aprūpi.

Vāks palīdz saglabāt siltumu un mitrumu pannā, tāpēc tas ir ideāli piemērots gaļas, dārzeņu vai mērču gatavošanai. Tas ļauj arī lēni gatavot ēdienu, kad garšas var labāk savienoties.
Pannas ar vākiem ir nepārspējamas veiksmīgai tvaicēšanai. Vienkārši pannas apakšā ielejiet nedaudz ūdens, ievietojiet tvaicēšanas grozu ar sastāvdaļām, pārklājiet ar vāku un tad vienkārši gaidiet, kad ēdiens gatavosies. Šim nolūkam ir piemērota arī wok panna ar vāku.
Vāks ir lielisks palīgs rīsu un rīsu ēdienu, piemēram, risoto, plovu u. c., pagatavošanā. Tas ir tāpēc, ka tas uztur nemainīgu temperatūru un mitrumu, kas ir ļoti svarīgi pareizas konsistences iegūšanai.
Dziļās pannas ar vākiem novērtēsiet arī tad, kad gatavosiet ēdienus, kuru gatavošana sākas uz plīts un beidzas cepeškrāsnī. Šim nolūkam ideāli piemērotas ir čuguna pannas ar vākiem, taču piemēroti ir arī citi materiāli.
Neaizmirsīsim arī par vāka pamatfunkciju, proti, ja pēc ēdiena pagatavošanas to pārklājat, tas daudz lēnāk atdziest.
Kvalitatīvi pannu vāki

