Gatavošanai bez taukiem, bez piepūles un bez piedegšanas ir savs nenoliedzams šarms, un daudzus gadus teflons bija tā sinonīms. Bet kā ir ar visiem tiem rakstiem, kas brīdina par tā bīstamību veselībai? Vai mums tiešām vajadzētu baidīties un bezkompromisa kārtā atbrīvoties no teflona virtuves piederumiem?vai arī realitāte ir pavisam cita? Apskatīsim, kāds patiesībā ir teflons.
Iepriekš teflona ražošanā tika izmantota perfluoroktānskābe (PFOA) - ķīmiska viela, kuru ne cilvēka organisms, ne daba nespēj noārdīt. Tā rezultātā 2013. gadā lielākā daļa ražotāju starptautiskā PFOA pārvaldības programmas nolīguma ietvaros apņēmās izbeigt šīs vielas lietošanu, un kopš 2015. gada tās lietošana pārtikas rūpniecībā ir pilnībā aizliegta.
Tāpēc mūsdienu teflona trauki tiek uzskatīti par pilnīgi drošiem, un nav jāuztraucas par veciem traukiem, ja tie tiek pareizi lietoti - tie nepārkarst un uz tiem nevar gatavot, ja to virsma ir bojāta.
Paturiet prātā, ka vairāk nekā jebkur citur nepielipstošo trauku gadījumā likme uz kvalitāti ir drošības garantija. Labi pazīstami ražotāji garantē, ka to ražojumi nesatur bīstamas vielas un atbilst visstingrākajiem standartiem. Savukārt, izmantojot superlētus traukus, par kuru sastāvu nav iespējams zināt, no kā tie ir izgatavoti, uz spēles ir likts ne tikai īsāks to kalpošanas laiks, bet galvenokārt jūsu veselība.
Iedomājieties, ka atklājat materiālu, kas ir tik gluds, ka pie tā nekas nelīp. Tieši tā 1938. gadā notika ar ķīmiķi Roju Plunketu, kad viņš nejauši radīja teflonu. Sākotnēji pētījums tika veikts militārām vajadzībām - teflons bija paredzēts aizsardzībai pret agresīvām ķīmiskām vielām. Taču pēc kara sākās medības, lai atrastu veidu, kā šo brīnumaino materiālu izmantot ikdienā.
Franču izcelsmes francūzis Marks Grēgors (Marc Grégoire), kurš pirmais uzklāja teflonu uz pannas - un voilà, un radās nepielipstošo trauku pasaule! Pateicoties viņam, cepšana vairs nebija saistīta ar tīrīšanu, un pavāri visā pasaulē varēja atviegloti atvilkt elpu.
- Keramiskās virsmaskas ir nedaudz mazāk nepielipīgi, bet spēj izturēt augstāku temperatūru,
- Minerālu virsmaspiemēram, granīta, ir arī mazāk lipīgi, bet ļoti izturīgi,
- Titāna virsmaskas apvieno izcilu izturību ar nelīpošām īpašībām un līdz ar to ilgu kalpošanas laiku.
Labākās pannas ar nelīpošu virsmu saskaņā ar klientu atsauksmēm
Vai jums mājās ir veci teflona trauki? Tad ir jāievēro piesardzība, bet ne panika. Kā jau minēts, vecākās teflona virsmas, iespējams, ir izgatavotas, izmantojot PFOA - vielu, kas, uzkarsējot ļoti augstā temperatūrā, ir saistīta ar .kancerogenitāte, endokrīni un nieru darbības traucējumi. un tas praktiski netiek izņemts no ķermeņa.
Bīstamību rada arī ilgstoša PFOA tvaiku ieelpošana. Tie sāk izdalīties pie 260 °C un, sākot no aptuveni 300 °C, var izraisīt tā saukto polimēru dūmu drudzis. Tai ir līdzīgi simptomi kā klasiskajai gripai, taču atšķirībā no tās tā tā ļoti ātri izzūd. Tomēr patiesībā šīs problēmas biežāk skar cilvēkus, kuri strādā ar PFOA rūpnieciskos uzņēmumos, kur ir diezgan izplatīta augsta temperatūra un dūmu izdalīšanās notiek ilgstošā laika periodā. Parastā ēdiena gatavošanas procesā teflona panna (ja to nepārkarsē) uzkarst līdz aptuveni 150 °C, tāpēc nepastāv drudža risks no polimēru izgarojumiem.
Tomēr, ja jūsu mājās ir mājdzīvnieks putns, vienmēr jāuzmanās, jo pat neliela PFOA tvaiku koncentrācija tam ir nāvējoša.
Taču vislielākā uzmanība jāpievērš bojāti teflona trauki! Patiesībā ir ļoti iespējams, ka virsmas daļas nokļūst gatavotajā ēdienā un no tā - jūsu gremošanas sistēmā. Tā tās izvadīs, bet kurš gan vēlas, lai organismā nonāktu teflons? Tieši tad ir labi izmest veco teflona pannu un nomainīt to pret jaunu, kas nav kaitīga jūsu veselībai.
Labākie nepielipstošie podi saskaņā ar klientu atsauksmēm
- Izvairieties no pārkaršanas
Neuzkarsējiet tukšu pannu un vienmēr gatavojiet uz vidējas uguns. - Maigie rīki
Aizmirstiet par metāla karotēm un virpotājiem - vienīgie īstie draugi ar nelīpošām virsmām ir koks, plastmasa vai silikons. - Uzmanība bojājumu gadījumā
Ja pamanāt, ka virsma ir saskrāpēta, trauki ir jānomaina. Neviens nevēlas, lai ēdienā nonāktu teflona vai citu nelīpošu virsmu gabaliņi.
- Viegla lietošana
Neadhezīvs ēdieni iekšpusē ir alumīnija korpuss, kas padara pat lielas pannas vieglas un ērtas darbam. - Viegla apkope
Ēdiena paliekas viegli noslīd no virsmas, tāpēc tīrīšana aizņem tikpat daudz laika, cik šķīvja mazgāšana. - Pieejamība
Neadhezīvs pannas a podi ir pieejamas dažādās cenu kategorijās, lai ikviens varētu izvēlēties.
Galīgais spriedums
Sākotnējais teflons ir piesardzīgs, taču mūsdienu nepielipīgie trauki ir izgatavoti, domājot par veselību, tāpēc jums par to nav jāuztraucas. Ja meklējat pilnīgi drošu, bet nepielipīgu risinājumu, lieliska izvēle ir .titāna pannas if podikas nodrošina izturību, ilgu kalpošanas laiku un nevainojamus gatavošanas rezultātus.